Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Βουτιά... στο παρελθόν (2)

Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος "Βουτιά... στο παρελθόν - παραδοσιακά επαγγέλματα του τόπου μας" επισκεφτήκαμε το μαγαζί του κυρίου Κωνσταντίνου Παγώνη στη Χώρα της Νάξου. Η οικογένεια του κυρίου Παγώνη από το 1940 μέχρι και σήμερα ασχολείται με την παραγωγή δερμάτινων ειδών. Τα τελευταία χρόνια κυρίως με την παραγωγή σανδαλιών. Την επιχείρηση τη δημιούργησε ο πατέρας του λίγο πριν τον πόλεμο, στη συνέχεια τα ηνία τα πήρε ο ίδιος και σήμερα βρίσκονται στην τρίτη γενιά.

                                      

                             

Γίναμε για λίγο μικροί δημοσιογράφοι και πήραμε συνέντευξη από τον κύριο Παγώνη. 

Μάθαμε πως τα δέρματα με τα οποία δουλεύουν είναι από αγελάδες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αφρική. Τα δέρματα έρχονται έτοιμα βαμμένα. Μας έδωσε και μια πολύ ωραία πληροφορία, πως παλιότερα στην περιοχή της Γρόττας αλλά και στον Αη-Γιώργη λειτουργούσαν βυρσοδεψεία (εργαστήριο κατεργασίας δερμάτων).

το δέρμα

Επίσης, μας έδειξε τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν παλιότερα, αλλά μας είπε πως πολλά από αυτά τα χρησιμοποιούν και σήμερα σε συνδυασμό με τα σύγχρονα μηχανήματα, τα οποία έχουν κάνει πιο εύκολη τη δουλειά τους.

το σφυρί του τσαγκάρη

το καλαπόδι, το οποίο τους βοηθάει στο να εφαρμόσει σωστά το δέρμα

και να είναι σταθερό το σανδάλι

η τανάλια

η βενζινόκολλα, τη χρησιμοποιούν για να κολλήσει η σόλα

Ρωτήσαμε και μάθαμε, πως καθημερινά φτιάχνουν 12-15 ζευγάρια σανδάλια, ανάλογα με το σχέδιο και πως, αν και οι ντόπιοι είναι πολύ καλοί πελάτες, το καλοκαίρι λόγω τουρισμού, οι πελάτες είναι περισσότεροι. Άλλωστε, με το internet και επειδή οι περισσότερες πλέον επιχειρήσεις έχουν και e-shop, οι πελάτες τους είναι κυριολεκτικά από κάθε μέρος της γης. 

Στο τέλος, ο κύριος Παγώνης και οι δύο συνεργάτες του, μας είχαν μια έκπληξη. Από ένα μικρό σανδαλάκι για τον καθένα, ως αναμνηστικό αυτής της όμορφης επίσκεψης.


Τους ευχαριστούμε πολύ!























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου