Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Εκδρομή στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στον Ναό του Απόλλωνα (Πορτάρα)

Αρχαιολογικό Μουσείο-Κάστρο

Μια ηλιόλουστη μέρα σαν τη σημερινή, ήταν κατάλληλη για μια εκδρομή. Προορισμός η Χώρα και συγκεκριμένα το αρχαιολογικό μουσείο και η Πορτάρα

Φυσικά δε θα μπορούσαμε να μην κάνουμε μια βόλτα στα στενά του Κάστρου.

Αρχικά επισκεφτήκαμε το μουσείο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς, κυρίως λόγω της Πρωτοκυκλαδικής συλλογής του. Φιλοξενεί εκθέματα από τη Νάξο αλλά και από τις Μικρές Κυκλάδες.

Την περίοδο αυτή το μουσείο παραμένει κλειστό λόγω έργων. Παρόλα αυτά λειτουργεί προσωρινή έκθεση στην πρώην Μονή Ουρσουλινών.

Περπατώντας στα στενά του κάστρου


Μια μικρή στάση για κολατσιό.

Το κάστρο της Χώρας της Νάξου κατασκευάστηκε από τον Ενετό Μάρκο Σανούδο ο οποίος το 1207 μ.Χ. κατέλαβε 17 νησιά του Αιγαίου, ανακηρύχθηκε δούκας και όρισε ως έδρα του δουκάτου, τη Νάξο. Τα σπίτια του κάστρου χρονολογούνται στον 14ο και 15ο αι. και τα περισσότερα έχουν οικόσημα καθολικών ευγενών.

Το κάστρο έχει πρόσβαση από τρεις πύλες με πιο σημαντική την περίφημη Τρανή Πόρτα που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά. Από εκεί έμπαιναν τα επίσημα πρόσωπα και σήμερα σώζεται η παλιά ξύλινη πόρτα. 
Υπάρχει και άλλη, νοτιοδυτική είσοδος, το «Παραπόρτι», που βγάζει στο Νιο Χωριό, όπου κατοικούσαν κάποτε οι φτωχοί χωρικοί.


Ναός του Απόλλωνα (Πορτάρα)

 Ανεβαίνοντας στον Ναό του Απόλλωνα 


Η Πορτάρα

Η Πορτάρα είναι η τεράστια μαρμάρινη πύλη ενός ναού που ξεκίνησε να χτίζεται τον 6ο π.Χ. αιώνα, πιθανότατα προς τιμήν του θεού Απόλλωνα. Βρίσκεται στο νησάκι «παλάτια», ή «νησί του Βάκχου», στο βόρειο άκρο του λιμανιού της Νάξου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, σε αυτό το νησάκι ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη την οποία μετά απήγαγε ο Διόνυσος.

Την κατασκευή του ναού, γύρω στο 530 π.Χ, ξεκίνησε ο τύραννος Λύγδαμις. Το 524 π.Χ. ο Λύγδαμις χάνει την εξουσία του από τους Λακεδαιμόνιους, τα έργα σταματούν και έτσι ο ναός μένει ημιτελής. Μια πιθανή αιτία που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η κατασκευή αυτού του ναού είναι ο πόλεμος που ξέσπασε ανάμεσα στη Σάμο και τη Νάξο. 

Πολύ αργότερα, οι χριστιανοί έχτισαν εκκλησία πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού, ενώ κατά την περίοδο της ενετοκρατίας πολλά κομμάτια του ναού χρησιμοποιήθηκαν για το χτίσιμο του Κάστρου της Νάξου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου