Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Σχολικός Εκφοβισμός και Σχολική Βία (Ε' τάξη)

 Στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, η Ε΄ τάξη πραγματοποίησε ορισμένες δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίησή τους. Επίσης, οι δράσεις αυτές αποτελούν και μια δέσμευση για τη δημιουργία φιλικού και ασφαλούς περιβάλλοντος για τους/τις μαθητές/τριες.

  • Αρχικά προσπαθήσαμε να δώσουμε τον δικό μας ορισμό για το τι είναι σχολική βία.
  • Έγινε συζήτηση με τους/τις μαθητές/τριες προκειμένου να ενημερωθούν για τις κύριες μορφές σχολικού εκφοβισμού (σωματικός, εκφραστικός, συναισθηματικός) ,για τις αιτίες και τους ρόλους (θύτης, συνεργοί θύτη, παρατηρητές, προστάτες, θύμα).
  • Είδαμε videos όπου εντοπίσαμε τους διάφορους ρόλους .
  • Οι μαθητές/τριες έγραψαν ,σε ομάδες, μικρές ιστορίες όπου κάποιος/α μαθητής/τρια δέχεται σχολική βία τις οποίες στη συνέχεια δραματοποίησαν. Οι ιστορίες διακόπτονταν και οι υπόλοιποι μαθητές/τριες διάλεγαν πώς θα ήθελαν να τελειώσει. 
  • Στη συνέχεια διαβάσαμε την ιστορία του Χόρχε Μπουκάι "Η αληθινή αξία του δαχτυλιδιού" και οι μαθητές/τριες προσπάθησαν να βρουν το μήνυμα που θέλει να περάσει ο συγγραφέας. 




Απαντήσεις των μαθητών/τριών: 

"Ο καθένας πρέπει να υποστηρίζει τον εαυτό του όπως ακριβώς είναι." (Ειρήνη)

"Να λέμε στον εαυτό μας ότι αξίζουμε και ότι κάποιος μας αγαπάει." (Ναυσικά)

"Δε χρειάζεται να περιμένουμε από τους άλλους να εκτιμήσουν αυτό που είμαστε , αλλά να είμαστε ευχαριστημένοι με τον εαυτό μας ." (Αντωνία)


Στη συνέχεια, έχοντας ως έμπνευση τα ανθρωπάκια του ζωγράφου Keith Haring, δημιουργήσαμε τα δικά μας, βάζοντας πολύ χρώμα και φαντασία! Με αυτόν τον τρόπο εκφράσαμε την αγάπη, τη φιλία, την αποδοχή.
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου