Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Πρόγραμμα φιλαναγνωσίας (Γ'-Δ' τάξεις)

 

Πρόγραμμα φιλαναγνωσίας (Γ΄και Δ΄τάξεις)

Φέτος αποφασίσαμε να διαβάσουμε πολλά πολλά βιβλία αλλά το θέμα τους να είναι ένα :

η φιλία


1η συνάντηση

Το πρώτο βιβλίο που έφερε η δασκάλα μας στην τάξη ήταν ο Φεγγαροσκεπαστής. Δεν το είχαμε ξαναδεί και μόνο μια συμμαθήτριά μας το είχε διαβάσει παλιότερα.

Η κυρία μας μάς έδειξε το εξώφυλλο. Στη συνέχεια , το οπισθόφυλλο, απ΄όπου πήραμε και μια ιδέα για το τι θα συνέβαινε σ΄αυτό το παραμύθι.

 
 Έπειτα ασχοληθήκαμε με τον περίεργο αυτόν τίτλο. ΦΕΓΓΑΡΟΣΚΕΠΑΣΤΗΣ…

Είπαμε τις ιδέες μας για το τι μπορεί να είναι ένας φεγγαροσκεπαστής  και τι ακριβώς κάνει. Ναι το βρήκατε!

Ο Φεγγαροσκεπαστής, σκεπάζει  το φεγγάρι!


Είδαμε τις φάσεις του φεγγαριού και τις ζωγραφίσαμε. Α! τις φτιάξαμε και μόνοι μας… για την ακρίβεια τις φαγαμε! Είδαμε και ένα βιντέο στο οποίο φαίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη. Αυτή η αποστολή είχε το όνομα Απόλλων 11. Ο Νιλ Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης. Στις 20 Ιουλίου 1969 η διαστημική πτήση, με αστροναύτες τους Νιλ Άρμοστρονγκ , Μάικλ Κολινς και Μπαζ Όλντριν , πρεσεδαφίστηκε στη Θάλασσα της Ηρεμίας.

 

 «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα».
Νιλ Άρμστρονγκ, αστροναύτης

https://www.youtube.com/watch?v=nR10K-GZ9gs

 

 Ο αγαπημένος μας ήρωας, Μπαζ Λάιτγιαρ από το Toy story,  πήρε το όνομά του από τον αστροναύτη που πάτησε στο φεγγάρι μαζί με τον Άρμστρονγκ!

 2η  συνάντηση

Στη δεύτερη συνάντηση η κυρία ξεκίνησε την ανάγνωση του παραμυθιού…

Γνωρίσαμε τον γερο-Ναπολέων που εδώ και 300 χρόνια κάνει το επάγγελμα του φεγγαροσκεπαστή, αλλά είχε πια κουραστεί.

Γνωρίσαμε και ένα αγοράκι, τον Τιμολέοντα. Ο Τιμολέων μόλις πήρε το πτυχίο του φεγγαροσκεπαστή και ανυπομονούσε να πάει στο φεγγάρι. Πήρε την μαγική καραμέλα που του έδωσαν οι δάσκαλοί του και η οποία θα τον έκανε ανάλαφρο σαν τον αέρα. Μ΄αυτόν τον τρόπο θα έφτανε στο φεγγάρι. Η καραμέλα όμως χάθηκε και απελπισμένος ο Τιμολέων, τράβηξε για την κοντινή πόλη. Εκεί γνώρισε τον Λέανδρο , ο οποίος προσφέρθηκε να τον βοηθήσει.

Η κυρία μας όμως , σταμάτησε εκεί την ανάγνωση, και μας μοίρασε τρία μαγικά αντικείμενα. 

 


Η πρώτη ομάδα πήρε ένα κομπιουτεράκι, ένα μπαλόνι και ξυλομπογιές.


Η δεύτερη ομάδα πήρε μια χαρτοταινία, ένα κουτάκι καρφίτσες και ένα χάρακα.


Η τρίτη ομάδα πήρε ένα ψαλίδι, ένα μαρκαδόρο και μία κόλλα.


Με αυτά τα τρία μαγικά αντικείμενα και με τη φαντασία μας , φτιάξαμε τρεις ιστορίες και ένα σκίτσο. Η κάθε ομάδα έπρεπε να βοηθήσει τον μικρό μας ήρωα, τον Τιμολέοντα, να φτάσει στο φεγγάρι, για να γίνει ο νέος φεγγαροσκεπαστής.

 

1η ιστορία

Μια φορά , είδα τον Τιμολέοντα, που ήταν λυπημένος, γιατί είχε χάσει τη μαγική καραμέλα. Του είπα να πάμε στην αποθήκη, για να διαλέξει τα πράγματα που θέλει. Διάλεξε ένα μπαλόνι, ένα κουτί ξυλομπογιές και ένα κομπιουτεράκι. Με το κομπιουτεράκι, μέτρησε το μήκος από τη γη ως το φεγγάρι. Με τις ξυλομπογιές, έγραψε πόση ώρα θα κάνει μέχρι το φεγγάρι και μετά, έπιασε το μαγικό μπαλόνι και πέταξε μέχρι το φεγγάρι.


2η ιστορία

Μια μέρα συνάντησα τον Λέανδρο και μου είπε: Έχω μια ιδέα! Έλα μαζί μου, να δεις τι σκέφτηκα. Έχω ένα μικρό κουτάκι με καρφίτσες, έναν μεγάλο χάρακα και μια χαρτοταινία. Σκέφτηκα λοιπόν, να φτιάξουμε μια τραμπάλα για να φτάσω στο φεγγάρι. Θα πάρουμε την χαρτοταινία και πάνω της θα βάλουμε τον χάρακα. Πό τη μια μεριά θα βάλουμε το κουτί με τις καρφίτσες και απ΄την άλλη θα καθίσεις εσύ. Μετά, θα βγάλουμε το κουτί με τις καρφίτσες και εσύ θα πεταχτείς ψηλά. Και από τότε , ο Τιμολέων, έγινε ο Φεγγαροσκεπαστής.


 3η ιστορία

Ο Τιμολέων συνάντησε τον Λέανδρο και του έδωσε 3 μαγικά πράγματα που ήταν: μία κόλλα, ένα ψαλίδι, και έναν μαρκαδόρο. Είπε ευχαριστώ και έφυγε τρέχοντας. Μετά πήγε στο ψηλότερο σημείο της πόλης , απ΄όπου φαινόταν το φεγγάρι. Πήρε τον μαγικό μαρκαδόρο και σχεδίασε πολλά ξύλα. Έπειτα, πήρε το μαγικό ψαλίδι και την μαγική κόλλα και άρχισε να φτιάχνει μια τεράστια σκάλα για να πάει στο φεγγάρι , να πάρει τη θέση του γερο-Ναπολέων. Όταν πήγε στο φεγγάρι πήρε τη θέση του γερο-Ναπολέων και από τότε ο Τιμολέων έγινε ο καινούργιος φεγγαροσκεπαστής.

3η  συνάντηση

Σήμερα ξεκινήσαμε τη συνάντησή μας βλέποντας ένα βίντεο με τον Φεγγαροσκεπαστή .  Αφού λοιπόν το θυμηθήκαμε, επιλέξαμε εκείνη την εικόνα που μας άρεσε περισσότερο από αυτό το βιβλίο που τόσο πολύ μας άρεσε!

 https://www.youtube.com/watch?v=NleQ6hlZ4L0


Αφού παρουσιάσαμε στην τάξη τις δημιουργίες μας σκεφτήκαμε να του γράψουμε κι ένα ποιηματάκι. Για να το δυσκολέψουμε λιγάκι αποφασίσαμε να του γράψουμε ένα χαΪκού!

Τα Χαϊκού:

·        Είναι μικρά ποιήματα που πρωτοεμφανίστηκαν στην Ιαπωνία.

·        Ένα χαϊκού έχει 17 συλλαβές και χωρίζεται σε 3 στίχους.

·        Περιγράφουν μια στιγμή του χρόνου, δημιουργούν μια εικόνα.

·        Οι εποχές , τα χρώματα , η φύση κατέχουν σημαντική θέση.

·        Η εικόνα που δημιουργεί ένα Χαϊκού αποκαλύπτει πώς νιώθει ο δημιουργός του.

·        Ο Σεφέρης είναι ένας από τους Έλληνες ποιητές που ασχολήθηκαν με τα Χαϊκού.


4η  συνάντηση

Λίγο πριν κλείσουμε τις συναντήσεις μας με τον Φεγγαροσκεπαστή  , κάναμε μια πολύ όμορφη κουβεντούλα για τη φιλία , τη συνεργασία και πόσο υπέροχα νιώθουμε όταν υπάρχουν δίπλα μας άνθρωποι που μας αγαπάνε και νοιάζονται για εμάς.

Τι σημαίνει για μας η φιλία; 
Και φυσικά, φτιάξαμε και τη δική μας σκάλα της φιλίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου