Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Μαγικός Κύκλος (Α΄ - Β΄)

Ο μαύρος κότσυφας κι ο άσπρος γλάρος

Στις δύο επόμενες συναντήσεις στον μαγικό μας κύκλο ασχοληθήκαμε με τη διαφορετικότητα και τον ρατσισμό. Ένα θέμα εξαιρετικά σημαντικό και επίκαιρο, μια και στις μέρες μας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ξεριζωμένοι από τον τόπο τους, έρχονται αντιμέτωποι με τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον φασισμό, που ολοένα εξαπλώνονται στην κοινωνία.

Στην πρώτη μας συνάντηση για τη διαφορετικότητα, ακούσαμε από τον μικρό αναγνώστη το υπέροχο βιβλίο της Κίτι Κρόουθερ « ο μαύρος κότσυφας κι ο άσπρος γλάρος ».


«Στο χωριό των άσπρων γλάρων ο μαύρος κότσυφας είναι ένας ξένος.
Όλοι τον κοιτάζουν με δυσπιστία, κανείς δεν τον θέλει (εκτός φυσικά από τον Τζίμη).
Ώσπου με τον καιρό διαπιστώνουν πόσο σπουδαίος είναι αυτός ο παράξενος ξένος.
Μια γοητευτική ιστορία που αναφέρεται στην πραγματική φιλία, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, αλλά και στην αγάπη για το βιβλίο και τη γνώση».

Ύστερα, καθίσαμε στον κύκλο και συζητήσαμε αναλυτικά για όλα αυτά τα σπουδαία ζητήματα που θίγει το βιβλίο. Στη συνέχεια, χωριστήκαμε κι εργαστήκαμε σε ομάδες. Η μία ομάδα ανέλαβε τον μαύρο κότσυφα και η άλλη τον άσπρο γλάρο. Έπρεπε να τους χρωματίσουν κι ύστερα από συζήτηση, να καταγράψουν τα βασικά χαρακτηριστικά τους, σύμφωνα με το βιβλίο.

Στο τέλος θυμηθήκαμε τα κεντρικά νοήματα του παραμυθιού και τα κάναμε συνθήματα. Διαλέξαμε αυτό που μας άρεσε περισσότερο και το γράψαμε στο κολάζ μας : «Είμαστε διαφορετικοί… είμαστε φίλοι καλοί!!!».Ο Μαυρούλης
 
Στη δεύτερη συνάντηση για τη διαφορετικότητα διαβάσαμε στον κύκλο ένα διαφορετικό και όμορφο παραμύθι, τον Μαυρούλη. Κεντρικός ήρωας του παραμυθιού είναι ένα μαύρο πρόβατο που δεν έχει φίλους εξαιτίας του διαφορετικού χρώματός του, γεγονός που το κάνει να μισεί τον εαυτό του.
Στο τέλος της ιστορίας ο Μαυρούλης γίνεται αποδεκτός, αφού το μαύρο χρώμα του ήταν αυτό που έσωσε και τα υπόλοιπα άσπρα πρόβατα, όταν κινδύνευαν όλα μαζί να χαθούν στο χιόνι.
Εκτός όμως από φίλους, ο Μαυρούλης απέκτησε και αυτοεκτίμηση, αφού αγάπησε τον εαυτό του και δεν ένιωθε πια άσχημα που ήταν διαφορετικός…
Κεντρικός στόχος της συνάντησης είναι η συνειδητοποίηση των διαφορών και των ομοιοτήτων μας και η αποδοχή της διαφορετικότητας, ώστε να αγαπάμε τον εαυτό μας και τους άλλους, όπως είναι.  


      Ύστερα από την αφήγηση συζητήσαμε αρκετά για τα νοήματα του παραμυθιού και ακούστηκαν πολύ όμορφες απόψεις.
      Στη συνέχεια κάναμε κάτι ακόμη πιο διασκεδαστικό! Χωριστήκαμε σε ομάδες, φορέσαμε τις μάσκες με τα προβατάκια που φτιάξαμε και κάναμε δραματοποίηση του παραμυθιού.Η παράσταση αρχίζει…

Περάσαμε πολύ όμορφα!!!

Στο τέλος αποφασίσαμε ότι μας αρέσει που είμαστε όλοι διαφορετικοί και ότι ο κόσμος μας θα ήταν πολύ βαρετός αν ήμασταν όλοι ίδιοι!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου