Σάββατο 31 Μαΐου 2014

  Ένας κύκλος μαγικός

 Στον μαγικό μας κύκλο ασχοληθήκαμε κυρίως με τη διαφορετικότητα, τα συναισθήματα και τη φιλία.
    Η συνειδητοποίηση των διαφορών και των ομοιοτήτων μας με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας συμβάλλει στην αποδοχή της διαφορετικότητας και στο σεβασμό των άλλων. Όμως και η αυτοεκτίμηση αναπτύσσεται όταν υπάρχει η αποδοχή και ο σεβασμός του διαφορετικού.


    Στην πρώτη μας συνάντηση για τη διαφορετικότητα διαβάσαμε στον κύκλο ένα διαφορετικό και όμορφο παραμύθι, τον Μαυρούλη. Κεντρικός ήρωας του παραμυθιού είναι ένα μαύρο πρόβατο που δεν έχει φίλους εξαιτίας του διαφορετικού χρώματός του. Στο τέλος της ιστορίας ο Μαυρούλης γίνεται αποδεκτός, αφού το μαύρο χρώμα του ήταν αυτό που έσωσε και τα υπόλοιπα άσπρα πρόβατα, όταν κινδύνευαν όλα μαζί να χαθούν στο χιόνι.
      Ύστερα από την αφήγηση συζητήσαμε αρκετά για τα νοήματα του παραμυθιού και ακούστηκαν πολύ όμορφες απόψεις.
      Στη συνέχεια κάναμε κάτι ακόμη πιο διασκεδαστικό! Φορέσαμε τις μάσκες με τα προβατάκια που φτιάξαμε και κάναμε δραματοποίηση.
      Στο τέλος καταλήξαμε ότι όλοι μας έχουμε ελαττώματα και προτερήματα κι ότι μπορεί να είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά έχουμε τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια δικαιώματα. Επίσης ύστερα από συζήτηση, καταλάβαμε όλοι μας πόσο όμορφο είναι που είμαστε διαφορετικοί και πόσο βαρετός θα ήταν ο κόσμός μας αν ήμασταν όλοι ίδιοι!!!




      Στη δεύτερη συνάντηση για τη διαφορετικότητα διαβάσαμε στον κύκλο ένα πολύ γνωστό παραμύθι, τον Έλμερ. Ο Έλμερ ήταν ένας πολύχρωμος ελέφαντας που τον αγαπούσαν όλοι οι φίλοι του γιατί ήταν πάντα κεφάτος κι έκανε αστείες πλάκες. Μια μέρα όμως βαρέθηκε να είναι τόσο διαφορετικός και αποφάσισε να βαφτεί γκρι. Οι φίλοι του όμως τον αναγνώρισαν πολύ γρήγορα και γέλασαν πολύ με αυτήν την πλάκα.
      Ύστερα από την αφήγηση, συζητήσαμε και ζωγραφίσαμε πολλά πολύχρωμα και διαφορετικά ελεφαντάκια.
      Από το παραμύθι αυτό καταλάβαμε ότι δεν είναι μόνο η εξωτερική μας εμφάνιση που μας κάνει διαφορετικούς, αλλά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και η προσωπικότητα μας.
Είναι όμορφο που όλοι είμαστε διαφορετικοί και οι φίλοι μας μας αγαπάνε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας!!!
  



Ένα άλλο θέμα που μας άρεσε πάρα πολύ ήταν η φιλία.
Στη συνάντηση αυτή, αρχικά το κάθε παιδί έφτιαξε έναν κατάλογο με τους φίλους του, στη συνέχεια διάλεξε τον καλύτερο φίλο, τον ζωγράφισε και έγραψε κάποιες λέξεις γι’ αυτόν\ην. Έπειτα χωρίστηκαν σε δυάδες και συζήτησαν τι αγαπούν στο φίλο τους. Στο τέλος φτιάξαμε την πίτσα της φιλίας με τα περισσότερα χαρακτηριστικά του καλού φίλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου